Affinity Designer tip: verloop met specifieke hoek

09/10/2017 | Software

Soms, heel soms, moet je iets namaken en lijkt het heel eenvoudig te doen, maar loop je volledig vast omdat het programma dat je wil (of moet) gebruiken een bepaalde functie niet heeft. Dit overkomt mij voornamelijk bij de Microsoft Office-applicaties wanneer collega’s ze hebben gebruikt voor iets waar ze niet voor bedoeld zijn, maar ook bij Affinity Designer liep ik onlangs tegen zo’n probleem aan.

In mijn korte review heb ik verteld dat het naar mijn mening nog geen volwassen programma is dat je kan aanmerken als Illustrator-killer. Het probleem dat ik laatst had leek daar een voorbeeld van, maar de oplossing (sommigen zouden het een work-around noemen) laat zien dat Serif niet per se tekort is geschoten, maar de software juist heel mooi heeft gemaakt.

Het probleem

Ik moest een afbeelding maken die goed aansluit bij een bestaande website. De website in kwestie maakt gebruik van een CSS-achtergrond met een kleurverloop (gradient), dus die moest in de afbeelding terugkeren.

Een kleurverloop instellen in Adobe IllustratorIn Illustrator kan het…

In Illustrator begin je met het maken of selecteren van de vorm waarin het verloop moet komen. Vervolgens voeg je het verloop toe, kies je de kleuren en stel je de hoek in.

Bij een elliptisch verloop kan je ook de verhoudingen tussen de hoogte en breedte eenvoudig opgeven.

Zo kan je dus snel en eenvoudig een bestaand verloop namaken, zeker als je de hoek en kleuren kent – zoals in het geval van een CSS-kleurverloop, waar je deze informatie eenvoudig uit de broncode van een pagina kan halen.

Omdat ik mezelf heb opgelegd zoveel als mogelijk gebruik te maken van Affinity Designer, wanneer een ‘project’ dit toelaat, ben ik daar dan ook vol enthousiasme begonnen.

Een kleurverloop instellen in Affinity DesignerMaar in Affinity Designer niet…

Het kiezen voor een verloop is eenvoudig genoeg, net als het instellen van de kleuren, daar zal je mij niet over horen. Ik kreeg alleen nergens een mogelijkheid gevonden om het verloop in een bepaalde hoek te zetten.

Na veel zoeken, heb ik hulp gezocht op het officiële forum van Affinity Designer en daar werd mij al snel de tip gegeven die ik hier ga delen, maar ik heb ook een tweede oplossing gevonden die wellicht uitkomst kan bieden.

Tip 1

Plaats een horizontale lijn met de pen-tool en lijn deze uit met de linker-onderhoek van de vorm die het verloop moet krijgen.

Kies het ankerpunt en stel de roatiehoek inZet, met de lijn geselecteerd, in het Transform panel het ankerpunt op de linker-onderhoek en stel de hoek in die je nodig hebt (bijv. 35 graden). Als je een andere hoek als uitgangspunt nodig hebt, stel je die natuurlijk in…

De lijn die je getekend hebt staat nu in de correcte hoek. Deze kan je, indien nodig, langer of korter maken door de eindpunten te verslepen (met Shift ingedrukt verkort of verleng je een lijn zonder de hoek te wijzigen).
Dit laatste doe je als de lijn niet meer de ‘andere kant’ van de vorm haalt.
Hulplijn voor een kleurverloop verlengen

Stel hierna een kleurverloop in op de vorm.

Kleurverloop instellen

Gebruik nu de gradient tool (G) om de begin- en eindpunten van het kleurverloop te laten overeenkomen met de lijn. Dit werkt in Designer erg makkelijk, omdat nagenoeg alles ‘magnetisch’ te maken is.
De hoek van het kleurverloop instellenTip: als je schakelt tussen 2 tools (bijv. van de ‘move tool’ naar de ‘node tool’), kan je hierna tussen deze 2 tools blijven schakelen met de sneltoets voor de laatst gekozen tool. In bovenstaand filmpje ga ik van de move tool naar de gradient tool door deze in de toolbar aan te klikken. Vervolgens schakel ik terug naar de move tool door de sneltoets voor de gradient tool (G) te gebruiken.

Verwijder nu de lijn, of verberg deze, en je verloop is ingesteld op de gewenste hoek.

Tip 2

De tweede methode werkt volledig anders, maar geeft in sommige gevallen meer vrijheid.

Voorbereiding voor kleurverloop toevoegen aan een vormBegin met het plaatsen van de te gebruiken vorm op je canvas. Geef deze een herkenbare naam in het Layers panel.

Voeg een vorm toe die de eerste vorm volledig overlapt en geef ook deze een herkenbare naam. Voorzie deze van een kleurverloop.

Voeg tenslotte een nieuwe laag toe en geef ook deze een herkenbare naam.

Sleep nu de vorm (Wolk, in mijn voorbeeld) naar het icoontje van de nieuwe laag en laat deze los als je naast het icoontje een verticaal balkje ziet.

Sleep tenslotte de kleurverloop-vorm (Kleurverloop, in mijn voorbeeld) in de nieuwe laag.
Een masker maken om een kleurverloop in een vorm te plaatsen

Klap de laag open om de onderliggende lagen te zien en selecteer de vorm met het kleurverloop.

Stel, met de vorm met het kleurverloop geselecteerd, in het Transform panel het juiste ankerpunt in en stel de hoek in die je nodig hebt (bijv. 35 graden).
Het kleurverloop in de juiste hoek zetten

Kon je wat met bovenstaande tips of heb je een andere methode, dan hoor ik graag van je.

0 reacties